La Pedrera: la darrera gran obra de Gaudí

La Pedrera: la darrera gran obra de Gaudí

lapedrera-pdg-portada

Entre les obres mestres d’Antoni Gaudí, no podíem oblidar-nos de La Pedrera. També coneguda com Casa Milà, per ser aquest el cognom dels seus primers propietaris, aquest icònic edifici de façana ondulant es considera l’última gran obra de l’arquitecte català. Va ser construït entre els anys 1906 i 1912 en ple Passeig de Gràcia, en un moment en què aquesta emblemàtica avinguda vivia la seva època de major esplendor. Situat al número 92, està inscrit en la llista del Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

A començaments del XX, el Passeig de Gràcia era la zona més exclusiva de Barcelona, ​​un passeig on la burgesia va començar a fixar les seves residències. En aquest context, entra en escena el matrimoni format per Pere Milà i Roser Segimon, qui va encarregar a Gaudí la construcció de la seva residència. En aquests anys, Gaudí ja s’havia convertit en un dels arquitectes més prestigiosos. L’any, quan es van iniciar les obres de la Casa Milà, la Basílica de la Sagrada Família estava cada vegada més a prop de ser una realitat i acabava d’inaugurar-se la Casa Batlló.

lapedrera-pdg-01

L’objectiu de la família Milà era residir al pis principal de la Casa Milà i posar en lloguer les altres estances. La construcció d’aquest immoble no va estar exempta d’obstacles. Per exemple, el terrat, un dels espais més rellevants de la Casa Milà, excedia les dimensions màximes permeses, d’acord amb les ordenances de l’Ajuntament. Finalment, es va determinar que era un edifici de caràcter monumental, pel que va poder esquivar aquestes dificultats.

Van ser bones notícies, atès que, com dèiem, el terrat és un dels elements més destacables de l’immoble. Només cal pujar per descobrir-ho. En aquest espai es troben repartides xemeneies i torres de ventilació amb formes que recorden a les d’un exèrcit de guerrers, i de les que diu que van inspirar a George Lucas a l’hora de crear els soldats imperials i Darth Vader per la seva mítica saga La Guerra de les Galàxies. Per no parlar, és clar, de les formidables vistes que ofereix aquest lloc.

Però hi ha molt més que visitar a La Pedrera, anomenada d’aquesta manera per ser la pedra el material principal utilitzat en la façana. La pedra, al principi, procedia de la pedrera del Garraf i, posteriorment, de la localitat de Vilanova. Mentre que a l’exterior sorprèn la trentena de balcons de ferro forjat, a l’interior és possible assistir a una representació d’una de les residències burgeses, amb mobles d’època.

lapedrera-pdg-02

El segell de Gaudí queda patent en cada racó, amb columnes que, més aviat semblen escultures, ornamentació floral i pintures als vestíbuls. Les golfes alberguen l’Espai Gaudí, on es mostra una exposició amb maquetes i dibuixos de les creacions de l’afamat arquitecte català. Des de la seva inauguració, la Pedrera ha tingut nombrosos inquilins; des de la pensió Hispano-Americana fins a personal diplomàtic i, fins i tot, un príncep egipci.

Des de l’any 2013, és la seu de la Fundació Catalunya La Pedrera i s’erigeix ​​com un destacat centre cultural a la ciutat comtal. No obstant això, una altra part de l’edifici continua sent de caràcter residencial.

lapedrera-pdg-03