EDIFICIS CATALOGATS AL PASSEIG DE GRÀCIA

EDIFICIS CATALOGATS AL PASSEIG DE GRÀCIA

Un dels grans béns que tot visitant pot admirar quan visita el nostre estimat Passeig de Gràcia és la seva arquitectura.

DSC1315-860x450

Al llarg del Passeig hi ha un gran nombre d’edificis que per la seva originalitat, bellesa i història formen part del patrimoni cultural de la ciutat.

Per aquest motiu, us volem mostrar alguns dels més bells i importants:

Patrimoni Mundial de la Humanitat

El Passeig de Gràcia compta amb un fet pràcticament únic al món: un mateix carrer acull dos edificis catalogats per la UNESCO com a Patrimoni Mundial de la Humanitat i que, a més, estan realitzats pel mateix arquitecte, Antoni Gaudí. Parlem de la Casa Batlló i la Casa Milà, coneguda popularment com La Pedrera.

La Casa Batlló s’ubica al número 43 del Passeig de Gràcia i en ella es plasma tota l’originalitat i creativitat de Gaudí. Moltes de les formes arquitectòniques i ornamentals de l’edifici estan inspirades en la seva passió per la natura. Destaca sense cap dubte, la tècnica del “trencadís” que decora part de la façana i de l’interior de l’edifici i la col·locació va dirigir el mateix Gaudí des del Passeig. Com a exemple del mestratge de l’arquitecte, si visiteu el pati interior, veureu com els colors blaus que decoren les seves parets i la claraboia superior provoquen la sensació d’estar en una cova submarina. Des del 2005 forma part del Patrimoni Mundial de la UNESCO.

pdg-patrimoni-1

La Casa Milà està situada al número 92 del Passeig de Gràcia i va ser construïda entre 1906 i 1910, fruit d’un encàrrec de Pere Milà, un ric empresari barceloní que somiava un habitatge de disseny innovador i amb tot luxe de detalls. Igual que la Casa Batlló, “la Pedrera” pertany a l’etapa naturalista de Gaudí, el que es reflecteix en les seves formes ondulants, que van trencar amb la clàssica rigidesa arquitectònica de l’època. A l’espectacular ornamentació que decora la casa, on la pedra i el “trencadís” tenen un protagonisme especial, cal sumar el simbolisme religiós proporcionat per l’arquitecte, un fervorós creient.

pdg-patrimoni-3

Monuments d’interès nacional

Casa Amatller: situada al costat de la Casa Batlló, va ser construïda per Josep Puig i Cadafalch entre 1898 i 1900. La idea de l’arquitecte va ser la de crear un edifici d’estil gòtic català amb reminiscències dels Països Baixos, detall que es pot apreciar en el escalat superior de la façana. Va ser edificada com a edifici d’habitatges per a Antoni Amatller, un industrial de l’època. Juntament amb la Casa Batlló i la Casa Lleó Morera formen la popular “illa de la discòrdia”, a causa de la rivalitat professional que mantenien en l’època dels tres arquitectes que les van construir, Gaudí, Domènech i Muntaner i el mateix Puig i Cadafalch.

pdg-patrimoni-5

Casa Lleó Morera: situada al número 35 de Passeig de Gràcia i construïda per Lluís Domènech i Muntanerentre 1902 i 1905, està considerada una de les millors obres de l’arquitectura modernista. Per decorar l’interior i exterior de la Casa Lleó Morera, l’arquitecte va requerir de més de 40 escultors i mestres artesans que van treballar en ella per dotar-la d’una riquesa ornamental excepcional, destacant el “escultor del modernisme” Eusebi Arnau, que va treballar en les escultures de la façana, no visibles avui en dia a causa d’una restauració posterior.

pdg-patrimoni-4

Casa Fuster: Convertida en l’actual Hotel Casa Fuster, l’edifici està situat al número 132 del passeig de Gràcia i va ser construït per Lluís Domènech i Muntaner entre 1908 i 1911, convertint-se en una de les últimes obres arquitectòniques que va realitzar a la ciutat comtal . L’edifici de nova planta és d’estil modernista amb elements neogòtics i una ornamentació floral que es reflecteix en els més de 300 capitells, tots ells diferents. L’ús del marbre blanc i vermell, denota un aspecte més auster i robust, si ho comparem amb el color i les formes de les obres de Gaudí.

pdg-patrimoni-2