This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Casa Amatller: tradició xocolatera i arquitectura flamenca
Si hi ha un edifici que no passa desapercebut al Passeig de Gràcia de Barcelona, aquest és la Casa Amatller. Per un moment, et sentiràs en un carreró de qualsevol poble dels Països Baixos, a causa de l’arquitectura de la façana. El seu disseny triangular i escalonat recorda molt a la fisonomia urbana del nord d’Europa. Però encara hi ha més, perquè la Casa Amatller amaga al seu interior una tradició xocolatera que poques empreses europees poden superar. Declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, val la pena aturar-se al Passeig de Gràcia 41 un moment per admirar en tot el seu esplendor la Casa Amatller.
Història de la Casa Amatller
Al conjunt d’edificis modernistes instal·lats a l’emblemàtic Passeig de Gràcia, n’hi ha alguns que brillen amb més força que la resta. Un d’ells és, sense cap dubte, la Casa Amatller. Es tracta d’un membre de la coneguda com Illa de la discòrdia, un tram del Passeig de Gràcia barceloní que acull diverses construccions de prestigiosos arquitectes catalans. En aquesta disputa per destacar entre els altres, s’alça la Casa Amatller, inspirada en l’estil arquitectònic del nord d’Europa.
Porta la signatura de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, que va tenir la missió d’endreçar un vell edifici per adequar-lo als requeriments del mestre xocolater Antoni Amatller i Costa. Aquest encàrrec es va dur a terme entre 1898 i 1900, i el resultat va ser un immoble d’estil gòtic català amb influències de l’arquitectura flamenca.
La seva façana de disseny triangular escalonat resulta molt cridanera, especialment pels múltiples elements que la componen. Les rajoles de ceràmica es dediquen a realçar la seva bellesa, i és inevitable que la vista se’ns en vagi a la balconada principal, formada per tres portes plenes d’ornaments. Si fem un cop d’ull amb més detall, és possible observar quatre personatges que emulen les arts: la pintura, la música, l’arquitectura i l’escultura. No podia faltar la figura de Sant Jordi, patró de Catalunya.
De palauet unifamiliar a Institut d’Art Hispànic
La tradició xocolatera es percep en un bon nombre de racons d’aquest edifici. No en va, la primera fàbrica de Xocolates Amatller, el propietari de la qual va residir aquí, va obrir les seves portes a la dècada de 1840 i va arribar a produir més de 10.000 kg de xocolata per dia.
Les referències a aquest ofici apareixen ja al vestíbul. L’escala principal es troba adornada amb elements escultòrics lligats a la producció de la xocolata, mentre que al saló familiar hi ha picades d’ullet al comerç del cacau entre Amèrica i Europa.
Des de l’any 1960, aquest immoble acull la seu de l’Institut Amatller d’Art Hispànic. Disposa d’un fons de biblioteca a disposició del públic integrat per més de 30.000 títols relacionats amb la història de l’art espanyol i d’una fototeca amb prop de 360.000 imatges.
L’Institut comparteix espai amb la Casa Museu Amatller, que proposa un recorregut guiat per aquest antic palauet unifamiliar amb el mobiliari i decoració originals. La visita s’acompanya d’una tassa de xocolata d’aquesta marca llegendària que, des de la dècada dels 70, pertany a la companyia Xocolates Simón Coll.