This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Els antics cinemes del Passeig de Gràcia
![cine comedia Barcelona cine comedia Barcelona](https://barcelonapaseodegracia.com/wp-content/uploads/2018/06/bigstock-Barcelona-20098532.jpg)
El canvi en els hàbits de l’oci ha motivat transformacions en l’aparença de les grans ciutats. Abans, el cinema es consumia en sales, més endavant va haver d’afrontar la competència de la televisió i avui en dia -a causa de l’avanç de la tecnologia- la ficció audiovisual es consumeix des de múltiples plataformes. Paral·lelament, en les darreres dècades, bona part de les sales d’exhibició han deixat el centre urbà per traslladar-se a grans centres comercials i integrar-se dins altres formes de consum i entreteniment.
![Palau Marcet cines comedia Palau Marcet cines comedia](https://barcelonapaseodegracia.com/wp-content/uploads/2018/06/bigstock-Barcelona-spain-september-229600786.jpg)
Per tot plegat, actualment al Passeig de Gràcia només queda un cinema: les multisales Comedia, que actualment són propietat de la cadena Yelmo i que projecta pel·lícules en versió original subtitulada. En el seu moment, l’antic Palau Marcet va acollir el teatre Comedia, i des de l’any 1960 se li va donar ús de sala de cinema; de l’edifici original es conserva part de l’elegant arquitectura de la façana.
![old camera old camera](https://barcelonapaseodegracia.com/wp-content/uploads/2018/06/camera-1005999_960_720.jpg)
Ja no existeix, en canvi, el cinema Savoy, situat al número 86 i que va ser inaugurat el 1935 amb decoració del dibuixant Joan Vila Rufas d’Ivory, pare del també dibuixant Cesc. En el seu dia, el Savoy destacava pels rellotges que marcaven l’hora de països de tot el món al seu vestíbul.
![old movie camera old movie camera](https://barcelonapaseodegracia.com/wp-content/uploads/2018/06/movie-918655_960_720.jpg)
Al número 69 del Passeig de Gràcia, el 1931, va obrir les portes el cinema Fantasio, que comptava amb la novetat -en aquell moment- de comptar amb refrigeració, i en el qual es van estrenar clàssics com Els quatre-cents cops, de François Truffaut, i Psicosi, d’Alfred Hitchcock.
El cinema Publi es va inaugurar el 1932 als números 55-57 construit per Josep Maria Sagnier, fill de l’arquitecte Enric Sagnier, amb una programació especialitzada en noticiaris i documentals. La sala va ser pionera en la programació de sessions matinals des del mateix any de la seva inauguració i més endavant, el 1967, va introduir el que aleshores se’n va dir cinema d’art i assaig de la mà del Cercle A amb l’estrena de la pel·lícula Somnis, d’Ingmar Bergman.
![vintage projector vintage projector](https://barcelonapaseodegracia.com/wp-content/uploads/2018/06/projector-1117916_960_720.jpg)
Més antic era el cinema Fémina, que va arrencar la seva activitat l’any 1929, i que va ser la pimera sala de Barcelona a projectar una pel·lícula rodada en CinemaScope, La túnica sagrada, del 1953. El Fémina va ser destruït per un incendi l’any 1991 i ja no es va tornar a obrir.