This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Antigues llibreries del Passeig de Gràcia
Entre els establiments de tota mena que han marcat la història del Passeig de Gràcia hi ha hagut diverses llibreries que ja no existeixen o que han canviat d’emplaçament, però que sens dubte han tingut un important pes en la vida cultural de la ciutat, i que formen part de la història sentimental de diverses generacions.
Una d’elles és la llibreria Jaimes, que el 2013 va deixar el Passeig per reobrir en un nou local molt a prop de la seva antiga ubicació, al carrer València entre Bruc i Llúria. Jaimes va ser fundada l’any 1941 a l’Avinguda Diagonal -entre els carrers Girona i Bailén- per Jaume Porta, que la va anomenar així perquè les autoritats no li van deixar posar el nom en català ni en anglès. Una de les grans especialitats de la Llibreria Jaimes va ser la literatura en francès, gràcies al fons aconseguit a través del Liceu Francès.
La llibreria Jaimes també disposava -com ara- de galeria d’art i allí va fer la seva primera exposició el gran dibuixant Francesc Vila Rufas Cesc, autor del disseny del paper de regal de la llibreria.
Des del seu mateix nom, la literatura francesa també va ser una de les senyes d’identitat de la Llibreria Francesa, que va obrir al Passeig de Gràcia a 1942 de la mà de la firma Hachette, com a sucursal d’una llibreria original situada a la Rambla. Als anys setanta -temps en què França es veia com un horitzó de llibertat- la Llibreria Francesa va ser sotmesa a una profunda remodelació i ampliació que la va convertir en una gran llibreria de tres plantes. Va tancar les seves portes l’any 2002.
Molt a prop del Passeig de Gràcia es situava un emblemàtic enclavament de la vida cultural antifranquista: la llibreria Cinc d’Oros, que prenia el seu nom de la denominació popular de la plaça situada a la confluència entre l’Avinguda Diagonal i el Passeig de Gràcia. Fundada el 1969, la Cinc d’Oros va facilitar l’accés -de manera clandestina- a llibres prohibits pel franquisme, el que la va fer ser víctima d’un atac feixista el 1971. Un faristol recorda ara la història de la llibreria davant del lloc on estava situada