El panot Gaudí: caminar sobre una obra d'art

El panot Gaudí: caminar sobre una obra d'art

loseta-passeig-de-gracia

Pel Passeig de Gràcia tan recomanable és passejar contemplant els costats com fer-ho cap al cel o cap al terra. En aquest darrer cas, es pot admirar un dels elements de mobiliari urbà més característics de Barcelona: l’anomenat panot Gaudí, que cobreix tot el Passeig. Dissenyat per Antoni Gaudí l’any 1904, el panot Gaudí és un paviment que ha esdevingut la seva creació no arquitectònica més coneguda.

 

LOSETA Gaudí

Es tracta d’un panot de forma hexagonal -una característica innovadora, ja que trencava amb la tradició de rajola quadrada- amb tres formes diferents inspirades en tres elements marins: una estrella de mar, unes algues del gènere sargassum i un fòssil de caragol de mar de la classe amonites; el dibuix complet només pot veure amb set rajoles i és una mostra de l’estreta relació entre l’obra de Gaudí i la natura. Una altra peculiaritat és que no té diversos colors sinó que és monocromàtica; la diversitat de colors es substitueix pel relleu, que aporta llums i ombres.

 

Gaudí va projectar el panot perquè fos utilitzat a la Casa Batlló, però finalment, a causa de retards en la seva producció, aquesta idea es va descartar i va ser utilitzat a La Pedrera.

Gaudi_PavimentHidraulic_Batlló

L’any 1971 va tenir lloc un canvi radical en les voreres del Passeig de Gràcia, que es van ampliar.  Aleshores aquestes van ser cobertes pel panot Gaudí, amb un color entre verd i blau. El 1997, amb una nova reforma del Passeig, es va fer un nou disseny del panot Gaudí en un tamany més petit i de color gris, i amb el disseny invertit.

 

Baldosa_Gaudí

En l’actualitat, el panot Gaudí està exposat al MoMA de Nova York com a primer producte considerat de disseny industrial. A més d’al Passeig de Gràcia, també es pot trobar a les rodalies de la Plaça de la Constitució de la ciutat andalusa de Jaén.